Mö Chavre -reseptit: inspiraatiota ruuanlaittoon
- idaginman6
- 15.4.
- 3 min käytetty lukemiseen
Mikä on Mö Chavre ja miten se eroaa perinteisestä vuohenjuustosta?
Mö Chavre on suomalaisen kaurameijeri Mön kehittämä innovatiivinen kaurapohjainen vuusto, joka tarjoaa herkullisen vaihtoehdon perinteiselle vuohenjuustolle. Tämä ainutlaatuinen tuote valmistetaan kotimaisesta kaurasta käyttäen ainoastaan kasviperäisiä raaka-aineita, mikä tekee siitä sopivan moneen ruokavalioon.
Maultaan Mö Chavre muistuttaa yllättävän paljon perinteistä vuohenjuustoa – siinä on sama tunnistettava, hieman hapan ja raikas profiili. Koostumukseltaan se on pehmeä ja levittyvä, aivan kuten perinteinenkin chevre. Mö Chavrea voi käyttää täsmälleen samoissa käyttötarkoituksissa kuin vuohenjuustoa: leivän päällä, salaateissa, lämpimissä ruoissa tai vaikkapa leivonnaisten täytteenä.
Kaurapohjaisen tuotteen ympäristöedut ovat merkittävät. Kasvipohjaisten vuustojen valmistus kuormittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin perinteisten maitotuotteiden tuotanto. Mö käyttää tuotannossaan ainoastaan kotimaista kauraa ja panostaa kestäviin tuotantomenetelmiin.

Yrttimarinoitu Mö Chavre – klassikkoresepti uudella twistillä
Yrttimarinoitu Mö Chavre on herkullinen tapa tutustua tähän monipuoliseen vuustoon. Marinointi tuo esiin Mö Chavren parhaat puolet ja tekee siitä näyttävän lisän niin arkiseen ateriaan kuin juhlavampaan kattaukseen. Tässä klassikkoresepti, joka antaa Mö Chavrelle uuden, raikkaan twistin:
YRTTIMARINOITU CHAVRE
kourallinen tuoreita yrttejä, esim. timjamia, rosmariinia, ruohosipulia, persiljaa karkeasti hienonnettuna
chilihiutaleita
1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 cm pätkä sitruunankuorta
1 ½ dl oliiviöljyä
1 pkt Mö Chavrea
Sekoita yrtit, chilit, valkosipuli, sitruunankuori ja oliiviöljy kattilassa ja anna öljyseoksen lämmetä liedellä noin 15 min ajan. Huom! öljyä ei ole tarkoitus keittää, vaan lämmittää niin, että mausteista irtoaa öljyyn paremmin makua.
Anna öljyseoksen jäähtyä kunnolla ja kaada se sitten joko viipaloidun tai kokonaisen Chavren päälle esimerkiksi lasiseen kannelliseen säilytysastiaan niin, että Chavre on mahdollisimman paljon marinaadin peitossa. Laita Chavre marinoitumaan jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, tai yön yli.
Tarjoile marinoitu Chavre sellaisenaan esimerkiksi leivän kanssa tai lisää salaattiin. Öljymarinadia voit käyttää myös salaatinkastikkeena tai dippailla siihen leipää.
Valmiissa annoksessa yrtit ja mausteet ympäröivät kermaisaa Mö Chavrea, luoden silmää hivelevän kokonaisuuden lautaselle. Parhaimmillaan marinoitu Chavre on huoneenlämpöisenä tarjoiltuna, jolloin maut pääsevät parhaiten esiin. Kokeile tarjoilla tuoreiden marjojen, paahdettujen pähkinöiden tai rapeaksi paistetun focaccian kera.
Yrttien valinnassa kannattaa hyödyntää omia suosikkeja tai satokauden tuoreita yrttejä. Klassinen yhdistelmä timjamia ja rosmariinia tuo syvyyttä, kun taas basilika ja minttu tuovat raikkautta. Marinoinnin onnistumiseksi varmista, että öljy on täysin jäähtynyt ennen Chavren lisäämistä.
Helppo salaatti kesän juhliin
Kesäjuhlien suosikki on raikas salaatti, jossa mausteikas Mö Chavre pääsee oikeuksiinsa. Tämä helppo mutta näyttävä salaatti sopii niin arkeen kuin juhlaankin.
RAIKAS MÖ CHAVRE -KESÄSALAATTI (4 hengelle)
200 g erilaisia salaatteja (esim. rucolaa, tammenlehtisalaattia, friseesalaattia)
1 pkt Mö Chavrea murusina
1 dl tuoreita mustikoita tai mansikoita
½ dl paahdettuja saksanpähkinöitä
1 pieni punasipuli ohuina renkaina
½ kurkku ohuina viipaleina
2 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
suolaa ja mustapippuria
Asettele salaatit laakealle vadille. Ripottele päälle Mö Chavre -murut, marjat, pähkinät, sipulirenkaat ja kurkkuviipaleet. Sekoita kastike erillisessä kulhossa ja valuta salaatin päälle juuri ennen tarjoilua. Viimeistele tuoreella basilikalla.
Tämä raikas salaatti maistuu erinomaiselta tarjottuna tuoreen leivän kanssa. Juomaksi sopii kuiva valkoviini tai raikas sitrusvesi. Jos valmistat salaatin etukäteen, pidä kastike erillään ja lisää Chavre-murut vasta juuri ennen tarjoilua. Näin salaatti säilyttää raikkautensa.
Miten hyödyntää Mö Chavrea monipuolisesti ruoanlaitossa?
Säilytä Mö Chavre jääkaapissa 2-5 °C lämpötilassa. Parhaimmillaan se on tarjoiltuna huoneenlämpöisenä, jolloin maut ja rakenne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Tuote säilyy avaamattomana pakkauksessa ilmoitettuun päivämäärään asti, avattuna se on parasta käyttää muutaman päivän sisällä.
Mö Chavre yhdistyy erinomaisesti makeiden komponenttien kuten hunajan, marjojen ja hedelmien kanssa. Suolaisissa yhdistelmissä se toimii hyvin yrttien, oliivien ja pähkinöiden kanssa. Kokeile Mö Chavrea myös leivonnassa – se sopii erinomaisesti suolaisiin piirakoihin, kuten perinteiseen sipulipiirakkaan vuohenjuuston tilalle.
Korvaa perinteinen vuohenjuusto Mö Chavrella samoissa mittasuhteissa kuin reseptissä on mainittu. Muista huomioida, että Chavren sulamispiste on hieman erilainen, joten paistamisessa kannattaa tarkkailla aikaa ja lämpötilaa. Herkullisia makuja ruoanlaittoon!